Visscher Autobedrijven: “Het mag nooit alleen windowdressing zijn”


Deze week in de spotlight:
Wie: Henk Visscher van Visscher Autobedrijven
Wat: Meerdere mensen met arbeidsbeperking in vaste dienst
Waarom: “Het zou je kind maar zijn”
Hoe: Gewoon doen en verder niet te veel over praten


Visscher Autobedrijven heeft vestigingen in Culemborg, Gorinchem en Leerdam. Van de circa 100 medewerkers kwamen er vijf binnen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt, maar eigenaar Henk Visscher weet: “Als die mensen eenmaal aan de gang zijn, verdwijnt die afstand tot de arbeidsmarkt als sneeuw voor de zon.”

Voor Henk Visscher is het letterlijk de normaalste zaak van de wereld om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Hij doet dat ook al jaren en kijkt met een positieve, maar enigszins kritische blik naar initiatieven als De Normaalste Zaak. “Wat wij doen is helemaal niet bijzonder, dat moet je gewoon doen en er verder niet over praten. Natuurlijk is het prima als er aandacht komt voor zo’n thema, maar ik houd er niet van als er een sfeertje ontstaat van ‘kijk ons eens goed zijn’. Als het alleen windowdressing is, heeft het geen zin. Je moet gewoon mensen aannemen waar je bedrijf wat aan heeft.”

Kansen bieden
Visscher biedt mensen met een beperking graag een kans. Zijn motivatie is eigenlijk simpel: “Ik denk altijd: het zou je kind maar zijn, dan wil je toch ook dat iemand ergens een kans krijgt? Nou, wij hebben de gelegenheid om dat te doen en dus doen we het. Met de juiste begeleiding en motivatie pakken die mensen dat vervolgens prima op en heb je er goede werknemers aan.”

De begeleiding wordt in het bedrijf van Visscher gewaarborgd door de collega’s. “Die moeten er natuurlijk achter staan, anders wordt het niks. Daarom voeren we ook altijd gesprekken met de mensen die de begeleiding op zich moeten nemen. Je moet ook inschatten of de kandidaten in staat zijn om iets bij te dragen, want we mogen best iets eisen van onze medewerkers. Wij hebben een aantal jongens in dienst die officieel een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar vanaf het moment dat ze echt aan de gang zijn gegaan, merk je daar eigenlijk niks meer van.”

Bevredigend gevoel
Visscher beziet het leven met een zekere filosofische inslag. “Uiteindelijk zijn mensen egoïstische wezens,” zegt hij, “maar dat hoeft niet erg te zijn. Ook niet als we het hebben over het vinden van werk voor mensen met een arbeidsbeperking. Egoïsme en altruïsme kunnen samenkomen, want het geeft een werkgever echt een bevredigend gevoel als je in mensen investeert en daar vervolgens trotse en goede medewerkers voor terugkrijgt.”


Gouden tip
van Henk Visscher –  Visscher Autobedrijven
Verplaats je in degene die tegenover je zit
“Als er een kandidaat tegenover je komt zitten, verplaats je dan een beetje in hem of haar. Dan weet je weer dat iedereen een kans verdient en dan kunnen we gewoon aan de gang gaan met z’n allen.”

Bekijk de partnerpagina van Visscher Autobedrijven