Visscher Autobedrijven biedt mensen met een beperking graag een kans. Hun gedachte luidt: het zou je kind maar zijn, dan wil je toch ook dat die een kans krijgt? Eigenaar Henk Visscher vertelt over de vijf werknemers met een arbeidsbeperking.
Wij hebben de mogelijkheid om mensen met een beperking in dienst te nemen en dus doen we dat, al jaren. Dat is niet bijzonder. Met de juiste begeleiding en motivatie heb je er goede werknemers aan. De huidige aandacht voor deze groep is prima. Het moet alleen geen uithangbord worden. Dat heeft in mijn ogen geen zin.
Kandidaten moeten iets bijdragen
Met een vacature gaan wij naar het UWV, zoals nu voor een conciërge voor onze nieuwe vestiging in Tiel. Ook krijgen we mensen uit ons netwerk. Vanuit onze klantenkring hebben we via Vluchtelingenwerk een medewerker uit Eritrea in dienst genomen.
Voor de selectie kijken we vooral naar actieve mensen die de taal redelijk spreken en lichamelijk weinig beperkingen hebben. Je moet ook inschatten of de kandidaten in staat zijn om iets bij te dragen, want we mogen best iets eisen van onze medewerkers.
Juist bij deze mensen is zicht op vast werk belangrijk
We beginnen vaak met een proefplaatsing met behoud van uitkering. Dan zie je hoe iemand het oppakt, wat hij kan. Zonder dat het je geld kost of je risico loopt op doorbetaling bij ziekte. Daar hoort natuurlijk wel het perspectief op vast werk bij. Juist deze mensen hebben een veilige bedding nodig.
Inmiddels zijn alle vijf medewerkers vast in dienst, waarvan slechts één met een aanvulling op het loon. Ook bieden we stages aan. We hebben nu een stagiaire met autisme die in opleiding is voor monteur.
Functies op verschillende niveaus
We hebben functies op verschillende niveaus. Zo is er in Culemborg al vijf jaar een conciërge die zorgt die de haal- en brengservice van klanten op zich neemt. Ook verzorgt hij de schoonmaak van het pand. Verder zijn er twee medewerkers die auto’s reinigen.
Trots op ons ‘Kareltje’
De begeleiding wordt gedaan door collega’s die daar zelf helemaal achter staan. Wij hebben een aantal jongens in dienst die officieel een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Maar vanaf het moment dat ze echt aan de gang zijn gegaan, merk je daar eigenlijk niks meer van.
Sterker nog, een stagiaire met autisme, die niet kon lezen en schrijven, is in zijn stagejaar ons ‘Kareltje’ geworden waar we trots op zijn. Bijna een zoon voor de begeleidende monteur.
Een bevredigend gevoel
Wij krijgen er een bevredigend gevoel van als we in mensen investeren en daar vervolgens trotse en goede medewerkers voor terugkrijgen. Mensen zijn egoïstische wezens, maar dat hoeft niet erg te zijn. Bij het vinden van werk voor mensen met een arbeidsbeperking kunnen egoïsme en altruïsme goed samenkomen.
Tips voor andere werkgevers
- Verplaats je in degene die tegenover je zit. Dan weet je weer dat iedereen een kans verdient en dan kunnen we gewoon aan de gang gaan met z’n allen;
- Houd het eenvoudig en zakelijk verantwoord, niet zielig doen;
- Doe er wel je best voor, draag je steentje bij. Als elk bedrijf 5% van zijn personeel uit mensen met een arbeidsbeperking laat bestaan, dan komen we mensen tekort;
- Doe het vooral duurzaam. De mensen hebben een veilige bedding nodig;
- Wees je wel bewust dat het niet vanzelf gaat en dat je soms tegenslagen moet incasseren.