Op 26 april vond in familiepretpark De Waarbeek het voorjaarsevent plaats van de 99vanTwente. Dit event, dat tevens de aftrap vormt van het project Ingeschakeld, wil met name leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in contact brengen met werkgevers.
Het event werd georganiseerd door de 99vanTwente, het netwerk van inclusieve werkgevers in de arbeidsmarktregio Twente, en stond in het teken van het praktijktalent: leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) en praktijkonderwijs (PrO). Tijdens het event konden leerlingen een kijkje nemen in de keuken van werkgevers en konden werkgevers kennismaken met dit praktijktalent. Overigens waren ook andere jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt welkom.
Sprekers
Dagvoorzitter Van Oostveen van De Normaalste Zaak leidde het plenaire deel, waarin veel verschillende sprekers aan het woord kwamen. In de eerste plaats natuurlijk gastheer Arijan van Bavel, directeur van De Waarbeek, die de gasten welkom heette. Daarna vertelde Johan Middelkamp (Sallandse Wegenbouw) over inclusief werkgeven vanuit zijn praktijk. Eric Krabbe van Djopzz, een dienstverlener met een maatschappelijk profiel op het gebied van flexibele arbeid, sprak over de samenwerking met de 99vanTwente voor het opzetten een arbeidspool.
Erik Huijzer van Stichting Calibris Advies schetste het concept Helpende Handen, waarbij – in samenwerking met onderwijs, gemeenten en (thuis)zorgorganisaties – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of studenten een opleiding krijgen en werkervaring opdoen. Tot slot vertelde Sandy Mortier van De Kapstok, een expertisecentrum voor de arbeidsmarktgerichte leerweg, over de verschillen tussen VSO- en PrO-leerlingen en de begeleiding die deze leerlingen op het werk nodig hebben.
De zaal aan het werk
Deze bijeenkomst is tevens de aftrap van het project Ingeschakeld, dat voorbeelden verzamelt en verspreidt van goede samenwerking tussen scholen en werkgevers, liefst met een actieve rol voor de gemeente (die immers de Participatiewet moet uitvoeren). Ook worden vanuit dit project pilots uitgevoerd, om uit te vinden welke manieren van samenwerken succesvol zijn. In groepen werken de deelnemers het vraagstuk uit hoe scholen en werkgevers intensiever met elkaar kunnen samenwerken.
Ontmoeten op ‘branchepleinen’
In het park zijn branchepleinen ingericht. In totaal zijn er ruim dertig werkgevers verdeeld over acht branchepleinen: horeca, zorg & schoonmaak, techniek, vacatureplein, transport & logistiek, groen, onderwijs & overheid en productie. De 200 deelnemende leerlingen gaan met een begeleider in groepjes van vijf de pleinen langs. Op elk plein zijn er opdrachten (die vind je onder dit verslag), waarmee ze stickers kunnen verdienen voor een versnapering. De leerlingen hebben de dag op school terdege voorbereid en stellen goede vragen, bijvoorbeeld over wat het inhoudt om bij een schoonmaakbedrijf aan de slag te gaan.
Succesvol event
Het evenement is een groot succes. In totaal zijn wel 50 matches gemaakt. Die lopen uiteen van een gesprek tussen werkgever en leerling over de mogelijkheden tot concrete afspraken om stage te gaan lopen.
Dit waren de opdrachten op de verschillende pleinen
- Horeca
Aan het werk! Draai je eigen suikerspin of ijsje en leer meer over de horeca in De Waarbeek. - Zorg & schoonmaak
Met welk doekje maak je wat schoon en wat voor werk kun je in de zorg doen? - Techniek
Klus mee met infravak! Ga in gesprek met Thales en ontdek wat zij doen/maken. Of ontdek welke leer-/werkplekken Sallandse Wegenbouw biedt. - Vacatureplein
Van zweefbaan naar droombaan: doe een toekomstcheck op het vacatureplein. - Transport & logistiek
Van A naar Beter: vind de juiste weg voor een pakketje of klant en leer meer over transport en logistiek! - Groen
Raad met welke machines en planten je allemaal kan werken in het groen. - Onderwijs & overheid
Kom erachter wat er voor jou mogelijk is in deze hoek. - Productie
Stel jezelf voor aan een van de aanwezige bedrijven en hoor wat zij zoeken in een nieuwe stagiair of medewerker.