Waterbedrijf Groningen: “Er zit een spanning tussen efficiëntie en inclusie”


Waterbedrijf_Groningen

Deze week in de spotlight:
Wie: Annemiek Pas van Waterbedrijf Groningen
Wat: Mogelijke werkplekken voor mensen met een beperking onderzocht
Waarom: “Van huis uit sociale werkgever”
Hoe: Samenwerken in het project van de branchevereniging


Waterbedrijf Groningen is verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening in de provincie Groningen. “Dat doen we met circa 230 medewerkers,” zegt Annemiek Pas, hoofd P&O bij het Waterbedrijf Groningen.

Waterbedrijf Groningen is dé drinkwaterleverancier in de provincie Groningen. Via vijf productielocaties levert het 47 miljard liter drinkwater aan ruim 575.000 klein- en grootverbruikers. Maar Waterbedrijf Groningen doet meer. Zo levert het bedrijf industriewater (op maat) via North Water, een joint venture met Evides Industriewater. Ook levert het watertechnologie via laboratorium WLN, en op het gebied van energie & water werkt men onder andere aan projecten waarbij water als transportmiddel voor warmte wordt gebruikt. “De drinkwatertak heeft echter de meeste werkplekken, denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van het leidingenstelsel.”

waterbedrijf groningen wbg_corp8860Nutsfunctie
Waterbedrijf Groningen heeft op het gebied van drinkwater een nutsfunctie. Volgens Pas verklaart dat ook waarom het Waterbedrijf zijn verantwoordelijkheid wil nemen op het gebied van inclusief ondernemen. “Wij zijn van oudsher een sociale werkgever en we zijn ons bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Op dit moment werken er geen mensen met een beperking, al heeft het bedrijf daar in het verleden meerdere ervaringen mee opgedaan. “We zijn nu aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om deze doelgroep in ons bedrijf te integreren, want we weten nog niet wat voor ons de juiste manier is: jobcarving of jobcrafting?”

Spanning
Maar dat is niet de enige vraag die Pas moet beantwoorden. Als verzelfstandigd overheidsbedrijf, wordt het Waterbedrijf Groningen geconfronteerd met de roep om steeds efficiënter en effectiever te werken. “Dat maakt het wel gecompliceerd, omdat er natuurlijk wel een spanning zit tussen efficiëntie en inclusie.”

Om die spanning weg te nemen, doet het Waterbedrijf Groningen mee met het project Samenwerken en Verbinden van branchevereniging WENb. “Dat is een bindend project waarin alle deelnemende bedrijven zich hebben gecommitteerd om werkplekken voor mensen met een beperking te realiseren. Komend jaar gaan we ook in gesprek met het UWV om het kandidatenaanbod in kaart te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we er in slagen om voor enkele goede kandidaten geschikte functies te openen.”

Lees de partnerpagina van Waterbedrijf Groningen.