We Work2gether B.V.: We zitten te springen om kandidaten


We Work2gether is het nieuwste project van re-integratieondernemer Marco Wins. Samen met zijn partner Matthieu Sol biedt hij jongeren die nog geen toegang tot de arbeidsmarkt hebben gevonden een kans om volwaardig autopoetser te worden.

We Work2gether is een opleidingsbedrijf. Vorig jaar leidden Marco en Matthieu acht jongeren op tot autopoetsers die het vak volledig in de vingers hebben. Marco Wins: “Veel jongeren kunnen niet direct vanuit school aan het werk. Die afstand is simpelweg te groot. Een initiatief als We Work2gether helpt jongeren de eerste stappen te zetten, zodat ze klaar zijn voor de arbeidsmarkt.”

Vier van de acht opgeleide autopoetsers kreeg een baan bij We Work2gether, twee anderen vonden elders werk. “Mijn compagnon heeft een autoschadebedrijf. Wij leveren daar diensten. Natuurlijk zorgen we nog wel voor extra begeleiding en controleren alle werkzaamheden. Want een paar ogen extra is nog altijd de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat het werk goed wordt gedaan.”

Fysiek en mentaal

Ondanks het succes van de vorige lichting, lukt het Marco Wins nog niet om een nieuwe klas te laten starten. “We krijgen nog wel aanmeldingen, maar op dit moment niet genoeg. Gemotiveerde jongens die bij ons komen, plaatsen we dus direct bij werkgevers in de autobranche, die wel wat extra handjes kunnen gebruiken. Deze werkgevers waren overigens erg positief over ons initiatief en het zou dan ook beter zijn als ze eerst bij ons nog door het traject zouden gaan.”

In het opleidingstraject leren Wins en Sols hun kandidaten om taakgericht en stapje voor stapje te werken. Verder is er aandacht voor het mentale aspect. “Ik was in mijn jeugd topsporter en het heeft me altijd verbaasd dat trainers veel investeerden in techniek en tactiek, maar nooit in mentaliteit. Terwijl dat een minstens zo belangrijk aspect is: bijvoorbeeld in de omgang met je collega’s of met druk. Bij ons leren de jongens wat het werk inhoudt en zo groeit ook hun zelfvertrouwen.”

Enthousiasme

Voor de rest draait volgens Wins veel om enthousiasme. Kandidaten moeten intrinsiek gemotiveerd zijn voor het vak, maar dat geldt ook voor de begeleiders. “Alle acht jongens waren vorig jaar erg enthousiast. Waarom? Omdat ook wij enthousiast waren. UWV zou ook eens wat enthousiaster moeten zijn in zijn benadering. Het kan toch niet zo zijn dat er in de regio Amsterdam niet een paar geschikte kandidaten te vinden zijn? Maar ze komen niet over de brug. En dat is voor alle betrokken partijen heel erg jammer. Maar goed, we blijven hopen dat het binnenkort goedkomt.”