Werkconferentie Jong geleerd: inspirerend en energiegevend


werkconferentie-jong-geleerd

Op 16 februari bezochten zo’n 200 mensen ‘Jong geleerd’, de werkconferentie van ‘Werkgevers gaan inclusief’, het AWVN-programma rond inclusief ondernemen. De middag stond in het teken van de lessen die we met elkaar geleerd hebben in drie jaar Banenafspraak in het Sociaal akkoord, twee jaar het programma ‘Werkgevers gaan inclusief’ en één jaar Participatiewet.

De bijeenkomst vond plaats in het Trefpunt (de congresruimte in de vorm van een ruim perron met heuse treinen op het hoofdkantoor van NS in Utrecht). De opkomst overtrof het aantal aanmeldingen flink. Dat bewijst eens temeer dat dit onderwerp zeer leeft bij werkgevers, overheid en intermediairs.

Sociaal ondernemer Renzo Deurloo (Greenfox) sprak over hun praktijkervaringen met inclusief ondernemen. Programmamanager Kim Schumacher vertelde een bevlogen verhaal over twee jaar Werkgevers gaan inclusief en wat we daar geleerd hebben. De deelnemers moesten zelf ook aan de slag, zij bespraken met hun tafelgenoten twee vraagstukken: Hoe kunnen werkgevers samen meer bereiken & Wat kunnen wij zelf doen om het ideale systeem te creëren?

werkconferentie-jong-geleerd-bert-van-boggelen

Helaas moest de staatssecretaris last minute afzeggen, omdat ze toch ’s middags al naar de Tweede Kamer werd geroepen voor een debat over het grote aantal kinderen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft. Dat was weliswaar jammer, maar de energie werd er niet minder door. En zoals Kim Schumacher zei: “Nu hebben Harry (van de Kraats, algemeen directeur AWVN) en ik een goede reden om weer eens bij mevrouw Klijnsma op bezoek te gaan en haar de ingelijste lessen alsnog te overhandigen.”

Geleerde lessen

Hieronder staan de belangrijkste lessen die we met elkaar in ruim twee jaar ‘Werkgevers gaan inclusief’ hebben geleerd. De deelnemers kregen deze ingelijst mee naar huis.

  1. Het is een leerproces voor werkgevers, kandidaten en publieke partijen
  2. Werkgevers bereiken meer als ze het samen doen
  3. Maak het concreet: wat is de toegevoegde waarde van inclusief ondernemen
  4. Creëer een heldere opdracht in een helder systeem
  5. Het is voor iedereen van belang om samenwerking met alle betrokkenen na te streven.
werkconferentie-jong-geleerd-lessen2

 

Geheel vernieuwd: brochure ‘Mensen met een beperking aan de slag helpen’

In de goodiebag, die de deelnemers aan het eind van de middag mee naar huis kregen, zat de geheel vernieuwde brochure ‘Mensen met een beperking aan de slag helpen’, maar ook info over De Normaalste Zaak en de ‘99van’, de ingelijste 5 belangrijkste lessen en de brochure over de businesscase voor werkgevers.

Kwartaalrapportage Werkgevers gaan inclusief

Bent u benieuwd naar de stand van zaken van het programma Werkgevers gaan inclusief, leest u dan de kwartaalrapportage januari 2016.