Werkgever, signaleer psychische klachten maar blijf ‘op je eigen helft’


Ook dit jaar organiseren AWVN en De Normaalste Zaak een reeks ‘preventiesessies’: online kennissessies voor organisaties die willen weten hoe ze kunnen helpen voorkomen dat hun medewerkers uitvallen door psychische klachten.

Mensen die uitvallen door psychische klachten, zijn vaak langdurig uit de running: gemiddeld 53 dagen. Ook dat is een reden voor organisaties om werk te maken van preventie; om medewerkers op tijd de juiste hulp te kunnen bieden. Op 18 september stond daarom de vraag centraal: Wat kun je als werkgever voor je medewerker doen als hij of zij (beginnende) psychische klachten ervaart?

Eerste spreker: arbeidsdeskundige Mieke Rabou

Mieke Rabou is zelfstandig arbeidsdeskundige en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA). Ze is sparringpartner voor leidinggevenden en traint hen o.a. in hoe zij medewerkers met psychische klachten kunnen ondersteunen. Vandaag deelt ze haar kennis met een grote groep geïnteresseerde werkgevers.

Mieke Rabou over de term ‘psychische klachten’: “Psychische klachten zijn klachten die te maken hebben met gevoelens, gedachten en gedrag. Psychische klachten kunnen tijdelijk zijn, in tegenstelling tot een stoornis. Een psychische stoornis is een ziektebeeld waar mensen hun verdere leven mee moeten dealen, dat is dus een heel ander onderwerp. Psychische klachten zijn van alle tijden, al kunnen de bronnen verschillen. Maar hoe we ermee omgaan, verandert met de tijd.”

Burn-out: een opeenstapeling van factoren

‘Burn-out’ is een veelgehoorde term. Maar wat is het precies? Mieke laat een infographic van TNO zien waarin duidelijk wordt dat burn-outklachten samenhangen met een opeenstapeling of combinatie van verschillende factoren. Factoren die de persoon zelf betreffen, gaan dan bijvoorbeeld over lastige privéomstandigheden. Of over sterke gedragskenmerken. Factoren op het werk gaan vaak over overbelasting of ontevredenheid.  

Mieke Rabou over stress: “Stress is niet per definitie fout of ziekmakend. Ons lichaam heeft zelfs baat bij het stresshormoon cortisol. Maar na een piek heeft het lijf wel een rustmoment nodig. Dat geldt voor grote fases, na een drukke periode op het werk, maar ook voor kleine fases. Denk aan het stressvolle uur waarin ouders ‘s ochtends hun kinderen op tijd op school moeten krijgen. Als het lijf niet kan herstellen, kunnen er fysieke klachten ontstaan als vermoeidheid, haaruitval, hartkloppingen en hoofdpijn.”

Zo kun je medewerkers ondersteunen met klachten

Wat kun je als werkgever doen wanneer je dergelijke klachten bij je medewerker signaleert? Of liever nog: hoe kun je helpen voorkomen dat deze klachten ontstaan? Allereerst is het volgens Mieke goed om je te realiseren dat we in ‘tijdarmoede’ leven; we hebben te weinig tijd voor te veel taken. Wanneer geld en productiviteit belangrijke factoren zijn in het werk, geeft dat een constant gevoel van tijdsdruk, wat weer zijn weerslag heeft op de lichamelijke gezondheid.

Vergeet ook de factor ‘licht’ niet. Door de kantoor- en fabrieksverlichting krijgen medewerkers zo’n negen uur per dag het signaal binnen dat het 1 uur ’s middags is. Ook in de avond komt er blauw licht uit onze telefoons en laptops. Oftewel: het slaaphormoon krijgt geen kans. Tip van Mieke: moedig je medewerkers aan om buiten pauze te houden. En stel als leidinggevende jezelf regelmatig de vraag: wat zie ik in mijn team? Wie vertoont er ander gedrag? Loop rond, spits je oren en kijk goed om je heen.

Mieke Rabou over het gesprek aangaan: “Als leidinggevende krijg je niet altijd alles te horen en medewerkers hoeven ook niet alles te delen. Voor hen kan de drempel hoog voelen, zelfs als de relatie goed is. Het delen van je eigen waarneming kan een goed startpunt zijn. Als in: ik weet niet zeker of ik het juist heb, maar ik heb het idee dat… Of: Jij geeft aan dat je ermee aan de slag bent, maar ik zie het niet… Dat voelt soms als een omweg, maar zo voorkom je dat je je eigen waarneming als een feit presenteert en hou je het bij jezelf. En wat als iemand helemaal niet openstaat voor een gesprek? Ik zeg dan bijvoorbeeld: Het is niet jouw schuld, maar je bent wel de enige die er iets aan kan doen. Wat doe je zelf om te voorkomen dat je uitvalt? Kortom: laat de verantwoordelijkheid daar waar die hoort en blijf op je eigen helft.”

Tweede spreker: Marjolein Veraa, afdelingsdirecteur bij het Udens College

Als leidinggevende hecht Marjolein veel waarde aan passende ondersteuning voor haar medewerkers. Ze vertelt hoe ze dit met de hulp van een arbeidsdeskundige – in dit geval Mieke Rabou – aanpakt.

Het onderwijs is een sector waar veel (psychisch) verzuim voorkomt. Volgens Marjolein komt dat onder andere door de piekgevoeligheid van het onderwijs. Er zijn veel vakanties, maar in de tijd dat er gewerkt wordt, moet er veel gebeuren. En je kunt dan niet makkelijk terugschakelen, want een docent kan niet half fit voor een klas staan.

Marjolein Veraa over het signaleren en bespreekbaar maken van psychische klachten: “Ik hou mijn oren en ogen open en luister ook naar wat er misschien niet wordt gezegd. Soms geven medewerkers signalen door waar ik op doorvraag. Daarbij benoem ik wat ik zie, zonder er iets van te vinden. Dat is soms best ingewikkeld, want je neemt jezelf altijd mee in een gesprek. Ik kom uit een ondernemersfamilie met een hoog arbeidsethos. Ik heb moeten leren om mijn eigen ervaring niet als norm te zien.”

Werkplezier en werkgeluk centraal

Marjolein spreekt minimaal twee keer per jaar met haar medewerkers. De thema’s werkplezier en werkgeluk vormen een rode draad in die gesprekken. Ze heeft in de loop der jaren voelsprieten ontwikkeld en ziet het steeds sneller als het niet goed gaat met iemand. Over dat preventieve stuk kan ze goed sparren met Mieke.

Marjolein Veraa over sparren met een arbeidsdeskundige: “Dan zeg ik: dit is wat ik zie, denk je dat het nodig is dat…? Van Mieke heb ik geleerd dat de taal en de woorden die je eraan geeft cruciaal zijn. Als een medewerker na re-integratie zegt: ik ben weer helemaal de oude, dan zeg ik: ik hoop het niet. Alleen al door dat te zeggen, geef je een realisatiemoment. En re-integreren kost nu eenmaal veel tijd. Mensen hebben meestal tussen de 9 en 12 maanden nodig om helemaal terug te komen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en die tijd ook te nemen, want mensen worden er echt beter van. Nog beter dan hoe ze voorheen waren.”

Deel dit bericht