Werkgeversvereniging AWVN presenteert manifest voor gelijke kansen


Nederlandse werkgevers gaan er alles aan doen om een arbeidsmarkt te realiseren die aan iedereen gelijke kansen biedt, zodat inclusief werkgeverschap de normaalste zaak wordt. Dat stelde algemeen directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN gistermiddag tijdens het AWVN-jaarcongres in Den Haag.

Hij overhandigde het eerste exemplaar van het ‘Manifest voor gelijke kansen. Een arbeidsmarkt voor iedereen’ aan minister Van Gennip van Sociale Zaken.

Lees het manifest
En bekijk de bijbehorende toolbox

Het manifest kwam tot stand dankzij een denktank met inclusie-experts en vertegenwoordigers van een groot aantal Nederlandse bedrijven en bedrijfstakken. Er staan nu acht principes op papier waarmee AWVN werkgevers en brancheverenigingen wil stimuleren om ieders talent optimaal te benutten.

Punt 1 uit het manifest. Talent staat voorop.
Er is voor iedereen een plek op de arbeidsmarkt. We willen dat iedereen mee kan doen, want werk levert veel op: voor een individu, voor werkgevers én voor de maatschappij. Werkgevers kijken naar wat iemand wél kan. We brengen de arbeidsmarkt dichter bij de mensen in plaats van andersom. Mensen hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt, zij zíjn de arbeidsmarkt. Functie-eisen gaan (ook) over competenties, vaardigheden en motivatie. Werkgevers bekijken kritisch welke competenties een nieuwe medewerker meteen moet meebrengen en wat iemand later kan aanleren.