Naomi van der Horst en haar compagnon hebben zelf eigenlijk geen goed woord om de werkzaamheden van WerksaamBeter te beschrijven. Uitzendorganisatie komt het dichtstbij, maar voldoet toch niet. “Werkgevers hoeven ons niet te bellen als ze een paar dagen iemand nodig hebben, wij begeleiden mensen duurzaam terug naar volledig werk.”
Om hun doelen te bereiken, maakt WerksaamBeter uit Amsterdam gebruik van de uitzendformule. Werkgevers die mensen uit de doelgroep van de Participatiewet een kans willen geven, kunnen die via WerksaamBeter inhuren. “Wij ontzorgen die werkgevers vervolgens door de kandidaat intensief te begeleiden en ook de hele papierkraam – die bijvoorbeeld nodig is om subsidies te regelen – op ons te nemen. De leidinggevende hoeft zich dus alleen maar op de werkinhoudelijke kant te richten, net zoals bij een reguliere werknemer.”
Risico’s overnemen
Van der Horst, die WerksaamBeter anderhalf jaar geleden samen met met Jop Hamelynk oprichtte, merkt dat er bij het bedrijfsleven veel onbekendheid is over de Participatiewet en de mogelijkheden van inclusief ondernemen. “Werkgevers zijn bang voor de risico’s en zien op tegen de samenwerking met het UWV. Wij nemen die risico’s over via de uitzendformule en onderhouden de contacten met de instanties.”
Blijkbaar slaat de formule van WerksaamBeter aan, want Van der Horst is nu al bezig met het openen van een tweede vestiging in Utrecht. “Onze aanpak is sterk regionaal. Dat moet ook, want elke gemeente heeft weer een eigen, specifieke aanpak. Om goede dienstverlening te kunnen bieden, moet je daarvan op de hoogte zijn en een regionaal netwerk kunnen bieden.”
Uitgesproken doel
WerksaamBeter kiest niet de makkelijke weg naar een snelle plaatsing. In ieder traject is het uitgesproken doel dat mensen uiteindelijk een vaste aanstelling krijgen. “Wel moet je realistisch zijn en is dit niet altijd mogelijk. Het is echt maatwerk, waarbij je heel goed moet kijken naar de mogelijkheden van mensen. Soms past een kandidaat ook gewoon beter bij een andere werkgever en kom je daar in de loop van de plaatsing achter.”
Op dit moment zijn er via WerksaamBeter 27 mensen aan het werk en Van der Horst hoopt dat aantal de komende jaren te laten stijgen tot 200. “Als samenleving geven we jaarlijks 17 miljard euro uit om mensen thuis te laten zitten, dat is toch raar? Wij vinden dat het anders kan en dat willen we ook bewijzen.”