WML Facilitair: “Een normaal bedrijf met bijzondere mensen”


WML-Facilitair-schoonmaak-zwembad

Deze week in de spotlight:
Wie: Hans Bax van WML Facilitair
Wat: 200 gedetacheerden vanuit SW-bedrijf
Waarom: “We zijn opgericht om deze doelgroep aan het werk te helpen”
Hoe: Publiek-private samenwerking


WML Facilitair is een joint-venture tussen SW-bedrijf Baanbrekers en Vebego met in totaal 300 medewerkers. Daarvan zijn er 200 gedetacheerd vanuit het SW-bedrijf. Directeur Hans Bax: “Publiek-private samenwerking is een goede manier om banen te creëren.”

WML Facilitair heeft zich gespecialiseerd in schoonmaak, groenbeheer en beveiliging. “Zie ons als een normaal bedrijf met bijzondere medewerkers,” zegt Hans Bax. Een groot deel van de WML Facilitair-mensen is namelijk gedetacheerd vanuit Baanbrekers, daar zijn we ook voor opgericht. Het wervingsbeleid is daarnaast vooral gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

De bijzondere samenstelling van het personeel leidt er toe dat Bax en zijn mensen soms tegen vooroordelen aanlopen. “Laatst zei een ondernemer tegen me dat hij helaas niet met WSW-personeel in zee kon gaan omdat hij geen lift had. De beste man dacht echt dat alle WSW-medewerkers in een rolstoel zitten. De onbekendheid bij ondernemers met deze doelgroep is best groot, maar het weerhoudt ons er niet van om met deze mensen heel goede economische resultaten te behalen.”

Investeren
Bax investeert dan ook volop in zijn mensen. Niet alleen zijn er per schoonmaker of groenbeheerder meer begeleiders dan bij een ‘normale’ concurrent, de medewerkers krijgen ook opleidingen aangeboden. “Dat gaat om opleidingen op niveau MBO-1 of MBO-2, en in de winter krijgen de groenmedewerkers opfriscursussen aangeboden.”

Ook op andere vlakken houdt WML Facilitair rekening met zijn personeel. Veel schoonmaakbedrijven werken vooral ‘s avonds. WML Facilitair voert in goed overleg met de opdrachtgever de werkzaamheden overdag uit. “Het kan uiteraard ook voor of net na de werktijd van de klant, indien dit een strikte wens is van de opdrachtgever. Overdag schoonmaken heeft voor onze klanten naast de zichtbaarheid van onze mensen nog een ander voordeel: ze besparen geld en energie omdat ze op tijd de lichten uit kunnen doen.”

MVO-voordelen
Bij het binnenhalen van klanten en opdrachtgevers legt Bax de nadruk op de voordelen die het inhuren van WML Facilitair voor de klant kan opleveren. “Het gaat natuurlijk om een marktconforme prijs. Dus daar moeten we concurrerend zijn, maar het gaat onze klanten daarnaast om het invullen van het social return- en MVO-beleid. En hiermee kunnen wij onze klanten natuurlijk ook bij helpen.”

Dat WML Facilitair zijn medewerkers intensiever begeleidt en opleidingen of cursussen aanbiedt, betekent niet dat Bax gelooft in een te softe aanpak. “Het is altijd het streven dat onze mensen zo zelfstandig mogelijk aan het werk gaan. Pamperen is niet de juiste methode, maar we willen wel zien hoe ver onze mensen kunnen komen. En dat is veel verder dan ze zelf of anderen vaak denken!”

Lees de partnerpagina van WML Facilitair.