WRAP-UP – Dag van de 1000 Voorbeelden


Op 14 maart, de Dag van de 1.000 voorbeelden, werd overal in het land inclusief werkgeverschap gevierd. Tegelijkertijd werd er aandacht gevraagd voor mensen voor wie de arbeidsmarkt nog altijd op te grote afstand staat. Tijdens inspiratiesessies en workshops werden werkgevers gestimuleerd inclusie naar een hoger niveau te tillen.

Een van die workshops werd georganiseerd door Nienke Schütte, projectleider van ons project proeftuin: partnerships voor meer banen, oftewel: inclusieve inkoop. Banen via inkoop gaan meetellen voor de banenafspraak en is daarom – met name voor overheidswerkgevers – een interessante ontwikkeling. Met name de facilitaire dienstverlening is een kansrijke categorie.

Tips
Nienke vertelt over haar reeds opgedane ervaringen, bijvoorbeeld dat inspanning belangrijker is dan harde aantallen en dat je met het verkennen van mogelijkheden het beste kan beginnen bij HR en inkoop. “En wees niet zoekend tijdens zo’n eerste gesprek”, vult een deelnemer aan. “Zorg dat iemand met parate kennis aan tafel zit, zo kun je gelijk functies of taken aan een kandidaat koppelen”.

Lunchbreak
De Normaalste Zaak Drechtsteden organiseerde samen met Baanbrekend Drechtsteden een lunchbreak voor werkgevers in de regio. Onder anderen Burgemeester Jaap Paans kwam met plezier uitleggen waarom de Gemeente Alblasserdam graag medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet.

Staatssecretaris Van Ark
In de Malietoren, het ‘hoofdkwartier’ van Op naar de 100.000 banen, werd het 1000-voorbeelden-festival gevierd en waren de hoofdrolspelers bijeen: Aart van der Gaag (commissaris 100.000 banen bij VNO-NCW) was er, net als Bert van Boggelen (De Normaalste Zaak), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland en inclusieve werkgever) en Fred Paling (UWV). Dit werkgeversfestijn werd aan het eind van de dag door staatssecretaris van SZW Tamara van Ark met complimenten en bemoedigende woorden afgesloten.

Bekijk hier de video, die Op naar de 100.000 banen van deze dag maakte.
Hier staat het twitterverslag van deze dag.