WVS Schoonmaak: “Wij concurreren niet op prijs, wel op kwaliteit”


WWS Schoonmaak

Deze week in de spotlight:
Wie: Sander Blom van WVS Schoonmaak
Wat: Publiek-private samenwerking, 90% van de medewerkers heeft een beperking
Waarom: “Voordelen voor private partner en voor SW-bedrijven”
Hoe: Extra leidinggevende laag


WVS Schoonmaak is een joint venture tussen de SW-bedrijven in West-Brabant en het Limburgse schoonmaakbedrijf Vebego. In totaal werken er 235 mensen, waarvan 90% met SW-indicatie of een andere beperking. Algemeen manager Sander Blom: “Onze mensen maken ons bedrijf uniek en interessant voor klanten die aan social return willen doen.”

De medewerkers van WVS Schoonmaak zijn voornamelijk gedetacheerd vanuit het SW-bedrijf WVS groep. Nieuwe kandidaten worden via interne trainingen opgeleid tot gecertificeerde schoonmakers. “Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we op de locatie van een van onze klanten een rustige en afgesloten plek hebben om onze nieuwe mensen te trainen.”

Na afloop van de trainingsperiode, die afhankelijk van de capaciteiten van de medewerker 3 weken tot 6 maanden kan duren, worden de nieuwe schoonmaakkrachten op andere locaties ingezet. “Wij werken onder andere voor klanten in het semipublieke domein, dat zijn over het algemeen instellingen die voeling hebben met sociaal verantwoord ondernemen. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat we onze schoonmaakwerkzaamheden overdag kunnen verrichten. Dat is beter voor onze mensen en beter voor de kwaliteit van het werk.”

WVS-DSC_0043Concurreren op kwaliteit
De lagere productiviteit van de medewerkers in vergelijking met reguliere schoonmakers leidt ertoe dat de allereerste focus van WVS niet op prijsconcurrentie ligt. “Wij zijn op zoek naar klanten die vanuit intrinsieke motivatie met ons samen willen werken. Alleen op de prijs kunnen we niet concurreren. Maar wel op de kwaliteit. We leveren goed werk en gebruiken bijvoorbeeld de subsidiegelden om extra begeleiding en aandacht te kunnen (blijven) bieden. De leidinggevenden staan in direct contact met onze klanten en medewerkers en kunnen gelijk reageren als het op een locatie bijvoorbeeld wat minder loopt.”

De ene hand was de andere
Blom is een groot voorstander van publiek-private samenwerking, in het geval van WVS Schoonmaak tussen Vebego en het SW-bedrijf WVS groep. “Vebego is overtuigd van de maatschappelijke impact van zinvol werk, dat is hun motivatie. Daarnaast biedt deze joint venture Vebego de kans op een verantwoorde en gestructureerde manier gebruik te maken van de arbeidscapaciteit van de SW-bedrijven. Zo wast de ene hand de andere, want Vebego kan beschikken over goede en gemotiveerde medewerkers en het SW-bedrijf heeft een extra kanaal om aan werk te komen.”

Lees de partnerpagina van WVS Schoonmaak.