Yes we can!


Bert van Boggelen over zijn bezoek aan het USBLN-congres in Amerika

Het congres van USBLN

Amerika staat dan wel niet bekend als een paradijselijke verzorgingsstaat, maar toch kan een mens er behoorlijk wat leren. Op het gebied van inclusief ondernemen worstelen ze met dezelfde vragen als wij, maar ze zijn wel een stuk verder. Dat bleek vorige week wel tijdens mijn bezoek aan het USBLN-congres in Los Angeles met 500 deelnemers (vooral werkgevers!) uit het hele land. Een congres is geslaagd als je er inspiratie kunt op doen en dat was hier absoluut het geval. Laat ik twee dingen noemen waarvan ik denk dat we er in Nederland van kunnen leren.

Commerciële voordelen
Ten eerste zijn Amerikanen niet bang om de commerciële voordelen van inclusief ondernemen te benoemen. In Nederland merk je vaak toch nog een zekere schroom als dit thema ter sprake komt. Terwijl De Normaalste Zaak er juist op hamert dat werkgevers mensen met een arbeidsbeperking niet alleen uit idealisme of medemenselijkheid hoeven aan te stellen, maar vooral omdat ze er echte voordelen van kunnen hebben. Amerikaanse bedrijven blijken in staat de bijzondere talenten (de andere kant van de handicap) op een productieve manier in te zetten.

Potentiële klanten
Tijdens het congres kwam een mooi voorbeeld voorbij van een bedrijf dat mensen met een beperking bewust inzet in de klantenservice en bij de productontwikkeling. Waarom doen ze dat? Omdat ze zo een ander perspectief krijgen op hun werkwijze en hun producten en service ook op mensen met een beperking kunnen richten. Want, en dat is het punt dat Amerikaanse ondernemers goed hebben begrepen: dat zijn ook potentiële klanten!

Jobcoach per bedrijf
Ik vond het ook opvallend om te zien dat het Amerikaanse overheidsorgaan dat zich hiermee bezighoudt – het Amerikaanse UWV – het aandurft om vanuit het belang van de werkgever te denken. Ze werken bijvoorbeeld niet met een jobcoach per cliënt, maar per bedrijf. Bovendien creëren ze één nationale database met talenten en mogelijkheden van alle werkzoekenden met een arbeidsbeperking, waartoe werkgevers toegang hebben. Zo wordt het matchen veel makkelijker. Zo’n integrale database zou het antwoord kunnen zijn op de versnippering van het kandidatenaanbod, een van de problemen waar Nederlandse werkgevers tegenaanlopen.

Yes we can!
Natuurlijk zijn in Amerika niet alle antwoorden te vinden. Ook in Nederland zijn we gelukkig goed bezig en ben ik al talloze inspirerende en navolgingswaardige initiatieven tegengekomen. Maar ik moet eerlijk zeggen: ik ben best onder de indruk geraakt van de optimistische Amerikaanse mindset. En zeg nou zelf, bij de belangrijke uitdaging om mensen met een beperking aan het werk te krijgen, kunnen we best een snufje “yes we can”-mentaliteit gebruiken!

Bert van Boggelen
Bert van Boggelen is oud bestuurder-directeur CNV vakcentrale. Als kwartiermaker van De Normaalste Zaak doet hij op deze plek regelmatig verslag van zijn ervaringen.E-mail: bertvanboggelen@denormaalstezaak.nl
Tel: 06-51534933

 

Meer weten over Berts studiereis naar de Verenigde Staten?
Bekijk de drie filmverslagen van dit congresbezoek met interviews en impressies