Zalsman Kampen: De mensen vinden het mooi om erbij te horen


zalsman_kampen

Zalsman Kampen is een zelfstandig bedrijf en het uitvloeisel van de samenwerking tussen Zalsman BV, een grafimediabedrijf uit Zwolle, en IMpact, de sociale werkvoorziening Kampen. Er werken 40 mensen, waarvan 26 met een arbeidsbeperking. “Je ziet mensen echt boven zichzelf uitstijgen,” zegt directeur Gerwin de Vries.

Op 1 januari 2012 ging de samenwerking tussen IMpact en Zalsman BV van start. Zalsman nam toen de grafische tak van het SW-bedrijf en de verantwoordelijkheid voor de medewerkers over. “We zijn begonnen met een raamovereenkomst voor 5 jaar, maar het is absoluut de bedoeling om de samenwerking nog veel langer door te zetten. In 2020 willen we verdubbelen in omzet en in mensen. Zo ver denken we al vooruit.”

Zalsman Kampen verzorgt voor met name de zakelijke markt druk- en printwerk in de breedste zin van het woord, van reclamedrukwerk tot visitekaartjes, en handelingswerk, dus grafische werkzaamheden die niet machinaal uitgevoerd kunnen worden. “We hebben natuurlijk onze eigen klanten, zeker ook bedrijven die oog hebben voor MVO, en daarnaast voeren we opdrachten uit voor andere bedrijven binnen Zalsman BV. We zijn een in elk opzicht maatschappelijk verantwoord bedrijf, dat laten we zowel zien in onze manier van werken als in onze omgang met de medewerkers.”

zalsman_kampen_gebouwStrategische plekken
De 26 mensen die om wat voor reden dan ook een arbeidsbeperking hebben, en de 5 mensen met een leer-/werkplek vanuit de WWB worden begeleid door reguliere medewerkers. “Dat is wel een beetje de truc, want begeleiding blijft nodig.”

De reguliere medewerkers bezetten dus de strategische plekken en trekken hierdoor de medewerkers naar een hoger niveau qua kennis en productiviteit, maar dat betekent niet dat de medewerkers met een arbeidsbeperking alleen maar eenvoudig werk doen. “Absoluut niet, daar zitten ongelooflijk getalenteerde mensen tussen die bij ons echt de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn.”

De Vries vond het een enorme uitdaging om met deze doelgroep een bedrijf te runnen en hij is onder de indruk van de flexibiliteit van zijn medewerkers. “Daar was ik van tevoren wel wat bezorgd over, maar dat valt ontzettend mee. We doen het hier echt met z’n allen. Iedereen telt volledig mee en dat betekent ook dat de hele groep in drukke tijden de handen uit de mouwen moet steken. Maar dat blijkt geen enkel probleem te zijn. Ook de medewerkers met een beperking vinden het alleen maar mooi om er helemaal bij te horen en er samen voor te zorgen dat we ons werk goed doen. Dat is geweldig om te zien.”