ZaZaDi: Zowel werkgever als werknemer moet de juiste motivatie hebben


ZaZaDi BV uit Emmen heeft momenteel 5 medewerkers en is de voortzetting van een al langer bestaand zakelijke dienstverlener. Sinds 2014 richt het zich voornamelijk op jobcoaching en de verdere begeleiding van mensen met een beperking en heeft ook iemand uit de doelgroep in dienst genomen.

Berry Heijnen begon zijn werkzame leven in de bouw en werkte zich daar op tot leidinggevende. Langzaam bekroop hem echter het gevoel dat het leven meer te bieden zou moeten hebben dan het aansturen van een bouwploeg. Hij was dan ook dolgelukkig toen hij anderhalf jaar geleden de mogelijkheid kreeg om zich te bekwamen als jobcoach. “Onze manier van werken heeft een succespercentage van 80%. Wij werken alleen mee aan een plaatsing als we er echt van overtuigd zijn dat bedrijf en werknemer goed bij elkaar passen en de juiste motivatie hebben.

Flexibele werkgever

Dat principe past Heijnen ook toe binnen ZaZaDi BV. Sinds vorig jaar heeft hij iemand uit de doelgroep in dienst – eerst op basis van een proefplaatsing, nu met een jaarcontract. “Ze had zich eigenlijk aangemeld om via ons elders aan het werk te komen, maar ik had al snel het gevoel dat ze bij ons bureau heel goed uit de verf zou komen als hoofd administratie. Zij zocht namelijk een heel flexibele werkgever en dat is precies wat wij konden bieden.”

Deze Wajonger kan namelijk niet altijd van te voren inplannen wanneer ze kan komen werken. Heijnen biedt haar daarom alle ruimte. “Ik zeg altijd: het maakt mij niet uit wanneer het werk gedaan wordt. Daarnaast hebben we het zo georganiseerd dat te allen tijden duidelijk is hoe de werkprocessen lopen, onder andere met een kleurenschema, zodat een collega het over kan nemen als het nodig mocht zijn.”

Voorbeelden bieden hoop

Als jobcoach haalt Heijnen ‘overal’ kandidaten vandaan. Hij werkt samen met gemeenten en UWV’s, maar krijgt ook verrassend veel respons op zijn Facebook-pagina’s. “Je ziet dat mensen goed reageren op verhalen die ik post, als ze zien dat anderen die ook in een moeilijke situatie zaten weer aan de slag zijn gekomen, dan biedt dat hoop. Het vervolgtraject is natuurlijk maatwerk omdat de functie, de werkomgeving en de kandidaat echt goed bij elkaar moeten passen. Daarnaast wil ik wel dat het om meer gaat dan een proefplaatsing en dat er in elk geval de intentie wordt uitgesproken om echt tot een arbeidsovereenkomst te komen.”

Het valt Heijnen op dat veel bedrijven een wat rigide opvatting hebben over de begeleiding van Wajongers of anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het heersende idee is: laat de bedrijfsleider dat maar doen. Maar soms is de weekendkracht of voor mijn part de caissière juist het meest geschikt. Ik heb vorig jaar een meisje naar werk begeleid, dat echt de nodige problemen had en op haar supermarktvestiging is zij nu degene die anderen helpt om te wennen aan werk. Werkgevers zouden veel creatiever en flexibeler moeten zijn.”