Van pennen en potloden tot professionele catering in de bedrijfskantine: iedere organisatie koopt producten en diensten in. Sociale inkoop betekent dat een organisatie bij die inkoop sociale aspecten meeweegt. Zo kan een opdracht ook leiden tot meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een organisatie kan een opdrachtnemer namelijk stimuleren om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering. Dit heet social return. De Normaalste Zaak stimuleert (overheids)werkgevers hun ‘inkoopkracht’ volop te benutten.
De Normaalste Zaak en een aantal van onze partners hebben de afgelopen jaren rondom sociale inkoop veel praktijkervaring opgedaan. De belangrijkste les? Sociale inkoop vergt samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit staat haaks op ‘verticaal opdrachtgeverschap’ of eenzijdig opgelegde SROI-afspraken. Het vergt onderling vertrouwen, transparantie en overeenkomstige doelstellingen en belangen. Onze basisprincipes van sociale inkoop zijn dan ook:
Hoe je dat voor elkaar krijgt? Lees deze rustige pagina rustig door en ga aan de slag!
Bij sociale inkoop is samenwerking de sleutel tot succes. De handreiking waarin we bovenstaande basisprincipes verder uitdiepen, heet niet voor niets Partnerships voor meer banen. De handreiking biedt vooral een praktisch en concreet stappenplan om banen te realiseren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Je kunt twee kanten op: mogelijkheden verkennen binnen bestaande overeenkomsten, of bij aanbestedingen.
Wil je klein beginnen? Start dan met de handreiking Meer impact door sociaal inkopen. Elk bedrijf koopt kleine producten in. Potloden, kantoorfruit, koffie en ga zo maar door. Ook hier kun je keuzes met sociale impact maken.
Waar ga jij voor?
Een bekende hindernis bij het najagen van inclusie-doelen, is gebrek aan commitment van het MT of bestuur. Niet voor niets is stap 1 uit onze handreiking Partnerships voor meer banen (pdf) ‘Maak een actieplan en creëer draagvlak’. Idealiter komt er niet alleen een principebesluit op papier, maar draagt het bestuur ook publiekelijk het belang van sociale inkoop uit.
TIP – Download het werkboek Samenwerken aan inclusie waarmee je aan de slag kunt om commitment van je bestuurder te krijgen
Laat je collega’s kennismaken met het thema sociale inkoop. Maak het thema klein en laat zien dat zij ook bij de dagelijkse inkoop van producten en diensten impact kunt maken, bijvoorbeeld als er relatiegeschenken of kantoorartikelen worden ingekocht.
TIP – Lees voorafgaand de analyse en bijbehorende adviezen uit ons onderzoek Meer impact door sociaal inkopen? Zo geef je medewerkers een duwtje richting sociaal inkopen van kleine producten
Organiseer een bijeenkomst waar je samen met één of meer collega’s van de afdeling inkoop – eventueel samen met contractmanagers – een eerste stap in de interne samenwerking zet. Tijdens deze eerste verkenning bekijk je samen waar de kansen liggen en wat er nodig is om deze te benutten. Er zijn twee routes:
TIP – Krijg de neuzen direct dezelfde kant op en start met het tonen van onze animatievideo waarin in iets meer dan een minuut wordt uitgelegd wat de meerwaarde van sociaal inkopen is
TIP – In onze handreiking Partnerships voor meer banen staat op pagina 39 een brainstormformat waarmee je samen kansrijke projecten in kaart brengt
Als blijkt dat de route via bestaande contracten het meest kansrijk is, voer je verkennende gesprekken met één of meerdere opdrachtnemers. Zo weet je of er bereidheid is om samen het stappenplan te doorlopen om tot meer banen te komen.
TIP – In onze handreiking Partnerships voor meer banen staat in bijlage II een overzicht van rollen en verantwoordelijkheden die je bij een samenwerking nodig hebt