Gerry Berndsen wil mensen met een uitkering weer plezier geven in werken. En de directeur van kringloopbedrijf Aktief Groep doet dat niet onverdienstelijk. Zijn bedrijf heeft de hoogste erkenning op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Elk jaar biedt het bedrijf zo’n honderd werkervaringsplekken aan mensen vanuit de sociale diensten en sociale werkplaatsen.
Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zit in ons DNA. Nog voor iemand het woord Participatiewet kende, hadden wij al een participatiecontract met de gemeenten Doetinchem, Winterswijk, Groenlo en Berkelland. Aktief Groep heeft een dubbele doelstelling. Wij stimuleren milieubewust hergebruik van goederen. En bieden mogelijkheden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De werknemers komen van de tweede en derde trede van de participatieladder. Ze hebben problemen en werken al langere tijd niet meer. Sommigen hadden zich daarbij neergelegd. Bij ons doen ze weer sociale contacten buitenshuis op (tweede trede). En we stimuleren deelname aan georganiseerde activiteiten (derde trede).
Elk jaar stromen er zo’n honderd kandidaten in vanuit de sociale diensten en sociale werkplaatsen. Zij werken met behoud van uitkering en krijgen één jaar de tijd om zich te bewijzen. Na het jaar is duidelijk of iemand kan en wil werken en wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe mensen.
Tijdens de werkervaringsperiode stroomt veertig procent door naar een opleiding of betaald werk. Daar ligt de prioriteit. Bij de overige zestig procent is geen sprake van een mislukking. Gedurende het jaar wordt veel beter in kaart gebracht wat ze kunnen, waar de problemen liggen en hoe die op te lossen zijn.
99 procent van de mensen in de bijstand wil graag werken. Ze moeten alleen over een drempel heen. Mensen die bij ons komen, gaan gewoon aan het werk. Er is genoeg diversiteit in het werk om iedereen een kans te geven zich te ontwikkelen. Werken kan bij de inname van goederen, bij het demonteren, in de winkel en bij vervoer. Meer verantwoordelijkheden binnen je eigen functie of doorgroeien naar een andere functie. Er is training on the job.
Er is een blauwdruk voor de werkervaringsplekken ontwikkeld. Heldere afspraken met de sociale diensten vormen de basis voor het succes. Wij investeren in:
De gemeenten en Sociale Werkbedrijven zijn verantwoordelijk voor:
Soms zetten nieuwe mensen hun hakken in het zand. Alles is nieuw en eng. De behoefte om ergens bij te horen is er vaak wel. Leidinggevenden begeleiden hen van keukentafel naar werk. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Als iemand niet opdaagt, komt de jobcoach van de Sociale Dienst erbij. Samen met de leidinggevende praat deze met de werknemer.
Dat gebeurt ook bij andere problemen, die vaak over kleine dingen gaan, zoals onderlinge irritaties, de werkwijze of de lengte van pauzes. Zo lossen we het direct op. De band met de Sociale Dienst is hecht. Ze kunnen hun klanten nu echt aan het werk zien.
Wij coachen onze leidinggevenden en medewerkers om deze mensen te begeleiden. Voor de leidinggevenden gaat het om coachend leidinggeven, een training van drie jaar. Zelf zijn ze ook gemotiveerd om deze mensen een kans te geven. Onlangs had een leidinggevende voor het eerst met een medewerker met ADHD te maken. Toen heeft hij zelf meer training gevraagd om ermee om te gaan.
We zorgen altijd voor een verantwoorde teamsamenstelling. Zo staat bij de inname van goederen een vaste medewerker met onder zijn toezicht iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt en iemand uit de bijstand. Klanten zien het verschil niet, de werknemers dragen allemaal hetzelfde shirt met ons logo.
Uit onze werkwijze haalt iedereen zijn voordeel.