Deze week in de spotlight:
Wie: Ben Theeuwen van Balanz Facilitair
Wat: 80% van de medewerkers heeft afstand tot de arbeidsmarkt
Waarom: “We zijn vanuit het SW-bedrijf ontstaan”
Hoe: We zoeken op menselijk vlak de balans
Balanz Facilitair bestaat sinds 2012, maar heeft al oudere wortels. Het bedrijf uit Zuid-Limburg ontstond als joint venture tussen Vebego en de regionale SW-bedrijven en is nu een zelfstandig onderdeel van Vebego. Directeur Ben Theeuwen: “Wij stemmen het werk af op onze medewerkers.”
Bij Balanz Facilitair, van origine een schoonmaakbedrijf en vanaf 1 september 2014 doet het ook groenonderhoud, werken meer dan 1.000 mensen. 800 daarvan hadden bij binnenkomst bij Balanz een afstand tot de arbeidsmarkt. “Mensen uit de doelgroep werken bij ons niet alleen als schoonmaker of hovenier, maar zijn ook actief op kantoor – bijvoorbeeld in administratieve functies – of in het lagere leidinggevende kader.”
Onze mensen
Balanz is ooit ontstaan als joint venture tussen een schoonmaakbedrijf en één SW-instelling, maar heeft tegenwoordig een duidelijk regionale functie. “Bij ons zijn mensen gedetacheerd vanuit verschillende SW-bedrijven, gemeentes, UWV en sociale diensten. Wij zijn dan wel niet de juridische werkgever, praktisch voelen we dat wel zo. Het zijn echt onze mensen en ze vormen de ruggengraat van ons bedrijf.”
Balanz Facilitair is volledig ingericht op het werken met mensen met een beperking of een andere afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij besteden veel meer tijd en geld aan toezicht en begeleiding. Dat heeft natuurlijk zijn consequenties voor onze werkzaamheden. Klanten die op zoek zijn naar de laagste prijs komen niet bij ons terecht. Wij werken voor instellingen met een bepaald gevoel bij onze populatie. Denk aan scholen, woningbouwcorporaties en gemeenten.”
Theeuwen rekent voor dat zijn medewerkers circa twee keer zo lang nodig hebben voor een bepaalde opdracht als hun collega’s van een regulier bedrijf. “Wij leggen de focus echt op het sociale rendement, maar we bieden onze klanten natuurlijk wel goede prestaties. Daarnaast bieden wij klanten de mogelijkheid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te voldoen aan de eisen van de Participatiewet.”
Waarschuwingen over de Participatiewet
De Participatiewet biedt bedrijven als Balanz Facilitair zeker kansen, denkt Theeuwen. Toch heeft hij ook waarschuwende woorden paraat: “Er zitten zeker goede kanten aan die wet, maar we moeten ontzettend oppassen dat we geen verdringing in de hand werken. Dat is echt een risico als werkgevers zich alleen nog maar gaan richten op de doelgroepen die in de wet opgenomen zijn. Andere kwetsbare groepen worden dan de dupe en dan komen we volgens mij van de regen in de drup.”
Lees de partnerpagina van Balanz Facilitair.