Deze week in de spotlight:
Wie: Mandy van Ekris van Copyshop Raamsdonksveer
Wat: 8 medewerkers, waarvan 1 Wajonger
Waarom: “Hij solliciteerde zelf, wij wilden hem graag de kans bieden”
Hoe: Vast takenpakket, lijstjes maken en afspraken regelmatig herhalen
Mandy van Ekris is eigenaar van ontwerpbureau PubliPush en Copyshop Raamsdonksveer. Bij het Brabantse bedrijf werken acht mensen, waarvan één Wajonger. “Oog hebben voor mensen die het minder hebben, dat heb ik van huis uit meegekregen en daar neem ik met mijn bedrijf graag verantwoordelijkheid voor.“
Toen Mandy van Ekris in 2007 samen met compagnon Niels Reijnders de ontwerpstudio van haar vader overnam, besloten ze het bedrijf uit te breiden met een copyshop. “De uitrusting, zoals professionele kopieermachines, hadden we al, maar die waren alleen voor eigen gebruik. Het lag voor de hand om ons dienstenaanbod uit te breiden.”
Verantwoordelijkheid
Na de verhuizing naar het centrum van Raamsdonksveer in 2008 volgde de opening van de eigen copyshop. Twee jaar later was er behoefte aan een nieuwe medewerker. “Net op dat moment solliciteerde een Wajonger bij ons die al heel veel ervaring in de kopieerbranche had. Die ervaring was een belangrijke pré en daarnaast vond ik het ook goed dat wij als bedrijf onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zouden nemen. Zo ben ik ook opgevoed, bij mijn vader hielp ook jarenlang iemand met een beperking mee in de zaak. Dus in die zin weet ik niet beter.”
Er volgde eerst een kosteloze proefplaatsing waarin Van Ekris haar nieuwe medewerker goed kon beoordelen. “Dat was belangrijk, want die proefplaatsing nam het risico weg. Daarna heeft hij een paar tijdelijke contracten gehad en tegenwoordig is hij in vaste dienst en staat hij voor 24 uur op de loonlijst.”
Werklijstjes
Van Ekris en haar collega’s moeten het nodige doen aan begeleiding. De werknemer is eigenlijk nooit alleen op de werkvloer. “Het is weleens lastig om in te schatten wat er mis kan gaan. Daarom is er altijd begeleiding en hebben we een duidelijk takenpakket geformuleerd (afwerking zoals snijden, inbinden maar ook bestellingen afleveren). Verder hebben we lijstjes gemaakt waarop hij kan zien welke stappen hij in een bepaald werkproces moet zetten. Die lijstjes lopen we regelmatig door. Uiteindelijk is het allemaal de moeite waard als je ziet met hoeveel enthousiasme hij aan het werk is en hoe zijn werkomgeving daadwerkelijk bijdraagt aan een volwaardig leven.
Zonder loondispensatie zou Copyshop Raamsdonksveer geen werkplek kunnen bieden. Van Ekris ervaart echter niet alleen medewerking van het UWV. De medewerker in kwestie valt namelijk nog onder de oude Wajong. “Dat leidt er onder andere toe dat hij er waarschijnlijk financieel op achteruit zou gaan als hij één of enkele uren meer zou gaan werken. Niet alleen wordt een positieve werkhouding hierdoor niet beloond, maar omdat het UWV geen precieze informatie verstrekt, weten we niet wat de meest passende oplossing is qua verhouding loon en uitkering en kunnen we deze zaken dus niet goed regelen voor onze medewerker. Dat is ontzettend jammer.”
Lees de partnerpagina van Copyshop Raamsdonksveer.