J. Veltink Bestrating: “Als mensen willen, zijn er altijd mogelijkheden”

Veltink-008

Deze week in de spotlight:
Wie: Jan Veltink van J. Veltink Bestrating
Wat: Twee Wajongeren en twee jongens van het SW-bedrijf
Waarom: “Ik vind het mooi om te doen”
Hoe: De tijd nemen


Jan Veltink uit Hardenberg begon 18 jaar geleden als stratenmaker ‘met een schepje en een oude auto’ en is nu de eigenaar van J. Veltink Bestrating, een infrabedrijf met tien mensen in dienst. Hij geeft daarnaast ook nog vier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans bij zijn bedrijf: “Het is mooi om te ontcijferen welke kwaliteiten mensen hebben.”

In opdracht van gemeenten, bedrijven, instellingen en particulieren doet J. Veltink Bestrating straat- en grondwerken in de omgeving van Hardenberg. “We leggen straten, pleinen en terrassen, maar doen ook klein onderhoud en kleine rioleringswerkzaamheden.”

Sinds enkele jaren is Veltink een door Fundeon, het kenniscentrum voor de bouw, erkend leerbedrijf en op dit moment werken er twee Wajongeren en twee SW’ers bij zijn bestratingsbedrijf. “Daar ben ik mee begonnen omdat ik een Wajongere die ik kende wel aan werk wilde helpen. Toen bleek dat ik het eigenlijk heel leuk vind om jongens die willen werken een kans te geven, ook al kunnen ze niet goed leren of ook al hebben ze een beperking.”

Veltink-Scan0002Steentje bijdragen
Veltink ontdekte al snel dat hij zijn bedrijf ook moest inrichten op de Wajongeren en SW’ers. “Eerst deed ik de begeleiding zelf, maar ik wil dat alle medewerkers een steentje bijdragen in de begeleiding. Dat komt de sfeer alleen maar ten goede, en gezelligheid en plezier in het werk zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen.”

Volgens Veltink moet een bedrijf dat met Wajongeren of SW’ers wil werken de begeleiding van deze mensen heel serieus nemen. “Dat betekent dat je bereid moet zijn om er veel tijd voor over te hebben om te ontcijferen welke kwaliteiten mensen hebben en dat zijn niet altijd de kwaliteiten die mensen in zichzelf zien. Veel van de Wajongeren die we hebben gehad dachten bijvoorbeeld dat ze zelfstandig ook goed konden werken. En dat blijkt dan in de praktijk toch vaak tegen te vallen.”

100% inzet
Dat vindt Veltink echter niet erg. Het gaat hem veel meer om de motivatie van zijn medewerkers. “Mensen hoeven van mij niet 100% productief te zijn. Zolang de inzet maar 100% is, krijgen ze van mij de kans. En dat is goed voor mij als werkgever, voor die jongen zelf en uiteindelijk ook voor de maatschappij.”

Lees de partnerpagina van J. Veltink Bestrating.

Deel dit artikel via: