Partnion: Je moet je zwakke punten compenseren

Veel bedrijven die hun producten op beurzen promoten, doen dat in meerdere landen. In al die landen hebben ze dus behoefte aan visuele communicatiemiddelen. Voor bedrijven die geen tijd hebben om dat per land met lokale partners te regelen, is er Partnion. “Alleen de zichtbaarheid van de imperfecties is het verschil tussen mensen met en zonder beperking.”

Partnion ontzorgt bedrijven en organisatoren van evenementen door alle benodigde visuele communicatiemiddelen te laten maken en monteren en door opdrachtgevers te verbinden met lokale toeleveranciers, waar ter wereld dan ook. Bij Partnion werken ontwerpers, projectmanagers en dtp’ers. Het bedrijf werd 12 jaar geleden opgericht door CEO Marc Van Riet, die daarvoor als accountmanager bij een grote drukkerij werkzaam was. “Ik zag dat er ruimte was voor een bedrijf met voldoende vakkennis, een goed netwerk en de wil om overal ter wereld, of dat nu Madrid, Dubai of Chicago is, de bemiddeling op zich te nemen.”

Wie naar Van Riet luistert, krijgt het idee van een geslaagde en zelfverzekerde selfmade man. Toch is hij zich terdege bewust van zijn eigen zwaktes en juist daar ligt de brug met inclusief ondernemen. “Ik geloof niet in zielig doen, iedereen die bij een bedrijf werkt, moet relevant willen zijn, moet – naar vermogen – iets bij willen dragen. Maar het is helemaal niet erg als je bepaalde dingen niet of minder goed kunt.”

Zichtbaarheid

Van Riet ziet maar één verschil tussen mensen met een beperking en zogenaamd ‘normale’ mensen. De laatste groep heeft net zoveel imperfecties, die zijn alleen niet direct zichtbaar. “Sterker nog, wij doen er alles aan om die imperfecties te verbergen of zich beter voor te doen dan ze zijn. Mensen met een handicap hebben deze keuze niet. Zij moeten wel de moed hebben hun imperfecties te laten zien – en lopen dus altijd het risico dat ze erop afgerekend worden.”

Ik heb zelf ook een waslijst aan imperfecties,” geeft Van Riet onomwonden toe. Maar hij weet naar eigen zeggen van de meeste wel welke dat zijn. “Voor beurzen en winkels moeten we eigenlijk altijd alles in een keer goed doen, we werken met knetterscherpe deadlines. Dus is het voor ons vooral van belang te weten wie welke imperfecties heeft, of anders gezegd: wie welke rol goed kan vervullen. Dingen als slordigheid of besluiteloosheid zijn voor ons veel schadelijker dan de imperfecties die voortkomen uit een arbeidsbeperking. Die zijn immers gewoon in te schatten en daar kun je rekening mee houden. Het maakt me geen jota uit of mensen maar twee vingers hebben of moeilijk kunnen lopen, ik kijk wat mensen kunnen bijdragen aan ons bedrijf.”

Gelijke verwachtingen vergroten arbeidsvreugde

Een van de Partnion-medewerkers, een installateur, heeft een gehoorbeperking. Om het werk goed te laten verlopen, past Partnion de projectbriefing aan. “Hij werkt hard, heeft een geweldige inzet en een groot probleemoplossend vermogen. Bovendien kan hij goed samenwerken en mensen aansturen. Kortom: hij is zeer waardevol voor ons.”

Partnion is volgens Van Riet een zeer commerciële organisatie. Geld verdienen is alleen mogelijk is als er (bijna) foutloos gewerkt wordt. “We krijgen het niet cadeau en we geven het ook niet cadeau. Iedere medewerker die een fout maakt, wordt daar op dezelfde manier op aangesproken. Dat maakt de verwachtingen gelijkwaardig en helder. Ik geloof dat juist dat veel arbeidsvreugde oplevert.”

Deel dit artikel via: