23 mei 2024

Hij is er: de OnderwijsGIDS voor inclusief werkgeverschap in het onderwijs

Het schooljaar is nog niet voorbij of het lesmateriaal voor komend jaar wordt al voorbereid. In het hele land zorgen scholen ervoor dat hun leerlingen na de zomer weer goed uit de startblokken komen. Dat lukt dankzij alle leraren, onderwijsassistenten, conciërges, roostermakers, remedial teachers, administratief medewerkers en teamleiders die elke dag weer voor de leerlingen klaarstaan. Al weten we dat het voor schoolleiders een knap lastige opgave is om in een krappe arbeidsmarkt voltallige teams bij elkaar te krijgen…

Daarom is er nu ook voor schoolbesturen een leerzame onderwijsgids. De OnderwijsGIDS – Onderweg naar inclusief werkgeverschap in het onderwijs biedt handvatten om aan een inclusieve werkvloer te werken. Om mensen te vinden die je voorheen niet in het vizier had.

Breed draagvlak
De gids is samengesteld voor en met input van diverse onderwijspartijen. Het biedt een uniforme basis waarop onderwijsinstellingen hun eigen acties kunnen baseren en aanpassen naar de kleur en cultuur van de organisatie.

Praktische aanpak
Met duidelijke, stapsgewijze instructies en concrete tips helpt deze gids je om diversiteit en inclusie in de dagelijkse bedrijfsvoering te implementeren.

Dynamische inhoud
Deze gids is geen statisch document; het is ontworpen om continu te evolueren. We nodigen je uit om ervaringen en feedback te delen, zodat de gids blijft groeien en verbeteren.

De gids bevat tien kernthema’s voor inclusief werkgeverschap:

  1. Bewustwording, draagvlak en commitment
  2. Plan van aanpak
  3. Regionaal samenwerken
  4. Inclusieve werving en objectieve selectie
  5. Anders organiseren van werk
  6. Wet- en regelgeving en instrumenten
  7. Onboarding en begeleiding
  8. Doorstroom m.b.v. strategische personeelsplanning
  9. Sociale inkoop
  10. Monitoren van inclusief werkgeven
“Behalve een schat aan informatie, inspiratie en concrete tips en tools kunnen onderwijsorganisaties rekenen op de steun vanuit het netwerk De Normaalste Zaak en de ambassadeurs van het netwerk Onderwijswerkgevers. Iedereen is meer dan bereid om ervaringen te delen, te inspireren en te informeren.”

– Tina van Wouw, schoolleider in het voortgezet onderwijs en onderzoeker bij de UvA. Tina is tevens lid van de raad van advies van De Normaalste Zaak.

 

TIP – arbeidsmarkt- en opleidingsfonds Zestor heeft “op de weg naar participatie” de mogelijke beren op de weg in kaart gebracht. Mét bijbehorende oplossingen.

Wil je meer weten over hoe deze gids jouw organisatie kan helpen of wil je sparren met een van onze ambassadeurs of inclusie adviseurs? Aarzel niet en neem contact met ons op, zodat we samen stappen zetten naar een inclusiever onderwijsveld.

Deel dit artikel via: