Bikkelz: Dezelfde prijs en kwaliteit, maar wel inclusief!

Ondanks de al zo vaak bezongen digitale revolutie, heeft elk bedrijf in Nederland nog steeds behoefte aan kantoorartikelen. René van Liesdonk richtte Bikkelz Sociaal ondernemend in kantoorartikelen op om – samen met medewerkers die een arbeidsbeperking hebben – aan deze behoefte te voldoen.

Van Liesdonk is geen nieuwkomer in de wereld van het inclusieve ondernemen. Eerder spraken we hem al over zijn andere bedrijf, Rensson Opleidingen, een opleidings- en trainingsinstituut waar les wordt gegeven door docenten met een fysieke beperking en docenten die door hun leeftijd niet (meer) aan de slag komen. En nu dus Bikkelz.

“Er is een grote behoefte aan arbeidscontinuïteit voor mensen met een beperking”, zegt Van Liesdonk. “Door de Participatiewet is daar nu meer aandacht voor gekomen, maar dat is niet genoeg. Via Rensson bieden we docenten en stafmedewerkers met een beperking een kans, Bikkelz is voor een andere doelgroep geschikt.”

Van toiletpapier tot kantoorartikelen

Van Liesdonk liep al langer rond met het plan om een online winkel op te zetten. Zo’n concept biedt immers bij uitstek de ruimte om verschillende soorten functies – denk aan acquisitie, orderverwerking en relatiebeheer – te creëren. “Ik dacht in eerste instantie aan het verkopen van toiletpapier en aanverwante artikelen, dat zijn toch echt producten die iedereen nodig heeft. Maar na gedegen marktonderzoek bleken er meer kansen te liggen in de handel in kantoorartikelen. Die markt krimpt weliswaar, maar heeft nog meer dan genoeg volume.”

Bij Bikkelz Kantoorartikelen kunnen klanten voor een competitieve prijs – en met dezelfde kwaliteit – hun kantoorbenodigdheden bestellen. De winkel bestaat alleen virtueel, de medewerkers verrichten hun taken vanuit huis en het bedrijf houdt geen voorraad aan, maar werkt samen met een grote leverancier die de beschikking heeft over een enorme voorraad en een distributiecentrum. “Onze mensen werken zelfstandig, maar niet alleen. Via een digitale werkvloer houden de medewerkers contact met elkaar, zo creëren we een netwerk van collega’s. Werk heeft immers ook een sociale meerwaarde en door de digitale werkwijze is het ideaal voor mensen met zogenaamde beperkte mobiliteit, die aan huis gebonden zijn en bijvoorbeeld maar een paar uur per dag kunnen werken.”

Functiegericht trainen

De ervaren opleider Van Liesdonk weet als geen ander dat iedere nieuwe medewerker – met of zonder beperking – eerst vertrouwd moet raken met het werk. “Medewerkers van Bikkelz zijn gemotiveerde, goed opgeleide en klantgerichte mensen. We begeleiden iedereen op individuele basis, afhankelijk van de talenten en de beperkingen. Zo kunnen we heel functiegericht werken.”

Bikkelz slaagde er in zijn relatief korte bestaan al in een paar grote klanten binnen te halen. Daarom is Van Liesdonk, in samenwerking met meerdere re-integratiebureaus, UWV’s en patiëntenverenigingen op zoek naar geschikte medewerkers. “Het mooie van Bikkelz is dat de poort voor veel gemotiveerde kandidaten geopend kan worden.”

Deel dit artikel via: