Op 4 februari stonden Inclusieve regelingen en voorzieningen in samenwerking met UWV op de agenda. De volgende vragen kwamen aan de orde:
Is dienstverlening van UWV zoals Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie (BIA) vrijblijvend?
De BIA is een gratis en vrijblijvend onderzoek binnen je organisatie. Hiermee wordt het taken- en eisenpakket van bepaalde vacatures onderzocht op de mogelijkheden om functies en taken anders te organiseren. Zo kan er werk worden gerealiseerd voor een bredere groep mensen. De werkgever beslist zelf of en hoe dit advies wordt opgevolgd.
Wanneer kan men gebruikmaken van de voorzieningen van UWV die zorgen dat medewerkers duurzaam kunnen blijven werken?
Een voorziening is een niet algemeen gebruikelijk, op het individu gericht, hulpmiddel of dienst die beoogt een belemmering van een persoon zoveel als mogelijk weg te nemen.
Om in aanmerking te komen moet er sprake zijn van een structurele functionele beperking (sfb).
Wat zijn de verschillen tussen interne en externe jobcoaching.
Zie daarvoor deze handreiking.
(Interne) jobcoaching is nu nog tijdelijk van aard. Gaat daar in de toekomst verandering in komen?
Op dit moment zijn uitzonderingen mogelijk indien de noodzaak hiervan vastgesteld wordt door arbeidsdeskundigen. Onderzoekers concludeerden dat het systeem nog te weinig langdurige jobcoaching toelaat, waar dit wel van waarde is. Er wordt gekeken naar aanpassingen op het gebied van jobcoaching.
Zijn er verschillen in uurtarief voor interne en externe jobcoach?
Ja, de tarieven verschillen. De tariefstelling staat hier op de website van UWV.
Hoe kan je als werkgever efficiënt aanspraak maken op loonkostenvoordeel (LKV)?
Vraag direct na de proeftijd of je medewerker op basis van hun arbeidsverleden onder de LKV doelgroep valt. Dit moet binnen drie maanden na in diensttreding. De werknemer vraagt de doelgroepverklaring aan, waarna je als werkgever loonkostenvoordeel kan aanvragen. Met het machtigingsformulier kun je als werkgever beide zaken in één keer uitvragen.
Welke wijzigingen komen eraan voor het loonkostenvoordeel (LKV)?
Voor meer toelichting en vraag en antwoord over voorstellen tot wetswijzigingen, kijk hier voor de Q&A ‘Actuele wet-en regelgeving rondom inclusief werkgeven’ (mei 2025)
Kun je met 80-100% WIA of WGA aanspraak maken op het doelgroepregister?
Dat is niet mogelijk. Maar men onderzoekt of er meer mogelijk moet worden gemaakt in de toekomst. Bijvoorbeeld omdat mensen in een WGA-situatie baat hebben bij de ondersteuningsmiddelen die verleend worden onder het doelgroepregister.
Met het wetsvoorstel komen de volgende groepen ook onder de doelgroep banenafspraak te vallen:
Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheden om mensen met een WIA- en WW-uitkering, die niet zelfstandig WML kunnen verdienen, ook in de doelgroep van de banenafspraak op te nemen.
Heb je nog onbeantwoorde vragen? Stuur een mail naar info@denormaalstezaak.nl en hou onze agenda in de gaten voor nog veel meer informatie en inspiratie rondom inclusief werkgeverschap en de inclusieve arbeidsmarkt.
Wil je partner worden van ons groeiend netwerk voor inclusieve werkgevers? Aanmelden kan hier.
Log in met de gebruikersnaam die je altijd gebruikt en die bij AWVN bekend is.