OPNIEUW! creëert prachtige werkplekken


In het Friese Buitenpost staat het pand van OPNIEUW!, partner van De Normaalste Zaak. In 2018 opgestart door Douwe Jan Boersma als sociale onderneming in circulair kantoormeubilair. Vijf jaar later uitgegroeid tot een financieel gezonde sociale enterprise. Van kantoormeubilair tot een complete circulaire projectinrichtingen, OPNIEUW! heeft in korte tijd een sterk merk neergezet.

Zoals ze het zelf zeggen:
Streven naar een betere wereld betekent voor ons niet alleen ervoor zorgen dat het afvalprobleem aangepakt wordt. Wij vinden het waardevol om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een kans te geven. Dit doen we door werkplekken te creëren die kunnen dienen als ervaringsplaats of re-integratieplaats. Maar ook de oudere medewerker die lange tijd zonder werk thuis zit krijgt opnieuw een kans. Zo werken we samen aan een schonere, duurzamere wereld waarin we oog hebben voor het milieu en voor elkaar.

Ambacht

Aan het woord is Kees Noordmans, vijf jaar geleden begon hij als bedrijfsleider en inmiddels heeft hij het stokje als algemeen directeur van OPNIEUW! overgenomen van de oprichter. Hij vertelt dat de onderneming hard gegroeid is en inmiddels zeventig medewerkers telt. Veertig procent van deze medewerkers heeft of had een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. ‘Onze doelstelling is om mensen terug te brengen in de maatschappij en ze een nieuwe kans te bieden. ‘Bijkomend voordeel bij deze aanpak is dat het ambacht, zoals stofferen en houtbewerking, weer terugkomt en vakmanschap een positieve herwaardering krijgt’.

De gemiddelde levensduur van een bureaustoel is 10 jaar, bij hergebruik en revitalisatie kan de levensduur 14 keer verlengd worden, dus wel 140 jaar!

Om tot een optimale levensduur van bureaustoelen te komen heeft OPNIEUW! bewust gekozen voor een aantal merken en samenwerking met enkele producenten van de nieuwe stoelen. Zo kan gebruik gemaakt worden van originele onderdelen en wordt samen opgetrokken om circulaire impact te maken.

Anders organiseren van werk

Om alle medewerkers op een volwaardige manier te laten functioneren moest het productieproces aangepast worden. Dat betekent dat het proces opgedeeld moest worden in kleinere stukjes. Kees: ‘In plaats van iemand bijvoorbeeld een hele stoel opnieuw te laten stofferen, haalt één persoon de nietjes uit de kussens. Een andere medewerker houdt zich alleen bezig met het vervangen en repareren van armleuningen en is daar heel gelukkig mee. Beginnen met het gehele proces rondom een stoel is vaak te complex’.

Maatwerk en intrinsieke motivatie

Niet alles is van tevoren bedacht, als er een nieuwe medewerker in beeld komt, dan wordt het werk zo mogelijk afgestemd op de persoon. Het kost tijd, energie en geld en er ligt zeker een spanningsveld op het gebied van productiviteit en commerciële verantwoordelijkheden. Dus intrinsieke motivatie is wel het sleutelwoord. Om altijd te kunnen voldoen aan de wensen van de opdrachtgevers werkt OPNIEUW! in de kern met een reguliere schil met daarom heen de sociale schil én een flex schil.

Om nooit te vergeten: rolmodel Amin

Een fantastisch rolmodel van OPNIEUW! was de uit Eritrea afkomstige Amin. Hij kreeg een nieuwe kans en pakte die met beide handen aan. In onderstaande video zie je wat het voor iemand kan betekenen om weer aan de slag te kunnen op arbeidsmarkt.

Helaas is Amin dit jaar door een hersenbloeding getroffen en overleden. Hij wordt nog iedere dag gemist. Zijn familie wil graag dat het verhaal van Amin levend blijft en gedeeld wordt.