Werk bieden aan vluchtelingen – 3 vragen aan Refugee Talent Hub


Er is momenteel veel aandacht voor vluchtelingen. Mensen willen op alle mogelijke manieren helpen en ook werkgevers vragen zich af: wat kunnen we doen? Op 14 maart waren tijdens een online inspiratiesessie van het doe-netwerk gelijke kansen van De Normaalste Zaak Samina Ahmed en Wilma Roozenboom van Refugee Talent Hub te gast. Een werkgeversinitiatief dat vluchtelingen en werkgevers matcht. We kregen van hen concrete tips en waardevolle inzichten.

Links Samina Ahmed en rechts Wilma Roozenboom

Samina vertelde ons hoe weerbarstig haar zoektocht naar een passende baan was. In haar geboorteland Pakistan studeerde ze economie en werkte ze als docent Engels. Toen ze haar land moest ontvluchten en in Nederland kwam, wilde ze zo snel mogelijk aan het werk. In het AZC had ze nieuwe kwaliteiten bij zichzelf ontdekt en voelde toen sterk dat ze iets moest doen waar ze goed in is én waar ze blij van wordt: mensen helpen.

Die ene kans

Ze solliciteerde zich suf, maar kreeg steeds nul op het rekest; “niet de juiste papieren”. En steeds weer een nieuwe klantmanager die ze ervan moest overtuigen dat ze niet alleen wilde werken, maar dat ze zich ook wilde ontwikkelen. Maar een opleiding Social Work volgen was alleen een optie als ze uit de uitkering kwam en een baan zou hebben. Die combinatie gaf veel stress. Ze deed een oproep op LinkedIn en dat bleek een goede zet te zijn. “Ik werd benaderd door Wilma Roozenboom van Refugee Talent Hub. Zij kon mij een mooie werkplek bieden. In het afgelopen half jaar heb ik heel veel geleerd en ik kijk weer positief naar de toekomst: ik kan groeien! Ik vraag werkgevers dan ook: geef vluchtelingen een kans. Ze willen allemaal heel graag hun talent laten zien.”

‘Waar kom je vandaan?’

Wilma Roozenboom, directeur bij Refugee Talent Hub, vertelt dat Samina uniek is, maar haar verhaal niet. “Als je kijkt naar de arbeidsmarkt en de kansen die vluchtelingen krijgen, is haar verhaal tekenend. De focus ligt bij hen vooral op het persoonlijke, zoals taalbeheersing en diploma’s. Daarbij speelt ook framing een rol. Bij vluchtelingen zijn we geneigd om voornamelijk naar hun achtergrond te kijken en denken daarbij in termen van ‘gevaar’. We willen weten waar ze vandaan komen en denken vervolgens in te kunnen schatten of iemand geschikt is en zelfs of iemand een bedreiging vormt. We zouden meer in kansen moeten denken.”

Werkgevers die bij de inspiratiesessie aanwezig waren wilden graag weten hoe ze de baankansen voor vluchtelingen kunnen vergroten. Hier volgt een korte Q&A:

  1. Hoe weet ik of ik een vluchteling werk mag bieden?
    Wilma: “Als mensen eenmaal een verblijfsvergunning in Nederland hebben, mogen ze gewoon aan het werk. Als dat nog niet het geval is, gelden er bepaalde voorwaarden. Welke dat zijn, lees je in het stappenplan werk en vluchtelingen.”
  2. Soms worden in online sollicitatieprocedures statushouders automatisch uitgesloten, bijvoorbeeld als ze minder dan twee jaar werkervaring hebben. Hoe kunnen we dat omzeilen?
    Wiilma: “Kies in plaats van een digitaal proces voor meet and greets. Wij organiseren regelmatig speeddates tussen werkgevers en afdelingsmanagers, buiten het reguliere proces om. Uit onderzoeken en ook uit onze ervaring blijkt ook: je moet iemand in de ogen kunnen kijken. Na persoonlijk contact kun je veel beter de baankansen inschatten.”
  3. Waar kan Refugee Talent Hub werkgevers in ondersteunen?
    Wilma: “Wij zijn een praktische en pragmatische organisatie en die opstelling vragen we ook van werkgevers. Het gaat erom dat je je ervoor openstelt, ook als diploma’s nog niet helemaal aansluiten. We begeleiden ook leer-werktrajecten en stages. Ons doel is om de kloof tussen de werkzoekenden en werkgevers te dichten. Naast meet and greets organiseren we ook workshops waar je samen met je nieuwe medewerkers aan professionele vaardigheden kunt te werken.”

Meer weten? Check de gids vluchtelingen en werk over werken met medewerkers met een vluchtelingenachtergrond.

Over het thema gelijke kansen organiseren we regelmatig kennis- en inspiratiesessies voor werkgevers. Ook zijn we (meer) communities of practice aan het opstarten waarin werkgevers aan de slag gaan met objectieve werving en selectie. Meer weten? Lees dan hier verder of neem direct contact op met Robin Kok!

Lisa Molenaar
l.molenaar@awvn.nl