Inntel Hotels Resort: het ontdekken van verborgen talenten


Genot en voldoening ervaart Henk Hölster van Inntel Hotels Resort Zutphen als hij bij medewerkers met een beperking verborgen talenten ontdekt en ze tot bloei ziet komen. Hij vertelt hoe hij omgaat met deze doelgroep.

quote2Persoonlijke confrontatie vormde de directe aanleiding om inclusief te willen ondernemen. Ik zag het onbegrip van de omgeving voor jongeren met autisme die er leuk uitzien, maar anders reageren. Hun capaciteiten werden niet gezien, terwijl met de juiste begeleiding veel mogelijk is.

Ik besefte dat het ook op het werk anders moet kunnen en ging aan de slag met inclusief ondernemen. In de jaren dat we werken met medewerkers van Delta (SW-bedrijf) en Het Plein (verzamelpunt voor werk, inkomen en participatie voor inwoners van Zutphen en Lochem), heb ik ervaren dat je verborgen talenten kan ontdekken.

Zo hebben wij een jongen met een technische achtergrond vanuit Het Plein bij de technische dienst geplaatst. Dat werkte niet, hij liep weg. Hij is teruggeroepen en om zichzelf te leren kennen als afwasser aan de slag gegaan. Toen ging hij fluitend naar zijn werk en wilde de keuken in. Daar heeft hij nu de opleiding voor gevolgd.

Een andere medewerker is al 10 jaar gedetacheerd via Delta. Hij heeft soms een probleem met het krijgen van opdrachten, behalve van het hoofd technische dienst. Hij kan met hem schakelen. Iedereen weet dat en houdt daar rekening mee. Dit voorkomt dat de medewerker extra druk voelt. Daarmee hebben we de beste schilder die je kunt wensen.

Een ander mooi voorbeeld is een dame uit de Wajong, een leuke meid. Als je haar drie opdrachten geeft, zegt ze drie keer ja, maar ze doet het niet. Als je de opdrachten een voor een geeft, kijkt hoe het gaat en laat zien hoe het wel moet heb je een perfecte medewerker.

Wat we vooral merken is dat als de medewerkers voor het eerst gedetacheerd worden, ze moeten wennen aan wat werken betekent. Onze tip aan andere werkgevers: heb daarom in het begin geduld, en probeer uit welke begeleiding er nodig is. En ontdek zo de verborgen talenten.