Eikelboom & De Bondt: Maatschappelijk betrokken en actief binnen 33vanLeusden


Het bedrijf ‘hoort’ in Leusden en directeur Tim de Bondt is ook persoonlijk verknocht aan deze plaats. “Ze weten je ook te vinden, dat is juist leuk in Leusden. Als je elkaar nodig hebt, gebeurt er ook iets. Zo doen we elk jaar mee met de Matchbeurs, hebben we een keer bij de zorgboerderij geklust, zijn we met ouderen op stap geweest naar de kaasboerderij.

We proberen dan  juist niet de jaarrekening op te maken, maar liever actief aan de slag te gaan met klussen. Juist buiten de werkzaamheden die we al doen op kantoor.” Op het hoofdkantoor, dat ligt in de bossen van Leusden, hoort het maatschappelijk ondernemen er echt bij. Tim de Bondt: “Zodra de Matchbeurs er bijvoorbeeld aan komt en ik vraag de medewerkers om deel te nemen aan een activiteit, dan heeft binnen 2 uur iedereen gereageerd dat ze meedoen.”

Aan de wieg van de 33vanLeusden

Eikelboom & De Bondt probeert een bijdrage te leveren aan de inclusieve samenleving. Tim de Bondt stond samen met Albert Jan Stam van Berenschot aan de wieg van WorkInc. “We hebben vanuit de Rotary samen met de serviceclubs die actief zijn in Leusden gezocht: hoe kunnen we ons netwerk inzetten voor de Banenafspraak? Hieruit is Stichting WorkInc naar voren gekomen.

Toen kwam De Normaalste Zaak met de 99vanAmersfoort voorbij en zijn we hierbij aangesloten.” Om het Leusdense karakter te benadrukken is WorkInc verder gegaan onder de naam 33vanLeusden, als onderdeel van de 99vanAmersfoort. Naast de organisatie van speedmeets richt de 33vanLeusden zich op het opzetten van een buddysysteem om werknemers uit de doelgroep te coachen vanuit het Leusdense bedrijfsleven.

Ook zelf Wajonger in dienst

De Leusdense onderneming roept niet alleen tegen andere bedrijven dat ze iemand met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen, ze hebben zelf ook iemand vanuit de doelgroep in dienst.

“We hebben in ons IT-bedrijf in Nijkerk een IT’er werken, een Wajonger. Een medewerker van ons kwam naar ons toe met de vraag of een neef van hem niet bij ons aan de slag zou kunnen. Hij gaf aan: hij heeft autisme en is hoog intelligent. Je moet hem geen opdrachten geven die binnen een paar uur af moeten, maar hij kan heel goed een paar uur per week werken.” Hij werkt nu al drie jaar bij IT Services in Nijkerk. “Hij moet nu eigenlijk, voor zijn ontwikkeling, doorgroeien naar een nieuwe baan. Mocht hij hier willen blijven werken, dan is dat geen probleem.”

Tim de Bondt zou vaker iemand vanuit de doelgroep Banenmarkt aan werk helpen. “Soms heb je een klus, bijvoorbeeld het archief opruimen, dan zou ik dat graag door iemand uit de doelgroep laten doen. Maar waar haal je dan snel iemand vandaan? Dat is iets waar we naar op zoek zijn.

Hopelijk helpt dit initiatief van de 33vanLeusden daarbij, krijgt het meer bekendheid en weet je sneller iemand te vinden.” Eikelboom & De Bondt heeft daarom ook meegedaan aan de eerste speedmeet van de 33vanLeusden. “Wij hadden een hele rij staan, terwijl we geen vacature hadden. We hebben er veel van geleerd. Wij zelf, maar ook de werkzoekenden doordat ze oefenden met pitchen.”

Koudwatervrees is niet nodig

Tim is blij met de goede samenwerking en ondersteuning die hij krijgt van de gemeente Leusden, het college van B&W en het WerkgeversServicepunt.  Hij hoopt dat de koudwatervrees bij werkgevers onder andere door financiële regelingen snel wordt weggenomen. “Door loonkostensubsidie en vangnetregeling bij ziekte zijn voor onze medewerker ook de financiële barrières weggenomen. Daarnaast functioneert hij goed en kost hij door de loonkostensubsidie weinig. Hij levert zijn geld goed op.”

Alle werkgevers zouden oog moeten hebben voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking. “Ik vind dat het moet. Anders zitten de mensen thuis in de bijstand, daar moet je als werkgever ook aan meebetalen. Maar los van het geld, heb je als werkgever ook de maatschappelijke verplichting.” Hij ervaart zelf ook dat het soms lastig is om het juiste werk te vinden, met name voor kleine werkgevers.“ Jobcarving is bij kleine werkgevers lastig, maar zou bij grote werkgevers moeten lukken. Wij hebben bijvoorbeeld geen secretaresse of postafdeling, halen zelf de koffie, en kunnen dat niet uitbesteden.”

“Wees niet te bang,” wil Tim andere werkgevers meegeven. “Er zijn veel financiële regelingen die het risico wegnemen. Kom eens kijken op een speedmeet. Dat geeft in ieder geval energie. Koudwatervrees is niet nodig. Kennis is snel te achterhalen via het WerkgeversServicepunt of via de 33vanLeusden.” Eikelboom & De Bondt staat daarbij zelf ook open voor vragen van andere werkgevers.

Deel dit bericht