Kornuyt: De kwaliteiten van mensen met een beperking voegen echt iets toe


kornuyt-het-beginstation

Familiebedrijf Kornuyt BV is gespecialiseerd in het maken van gietvloeren en coatings. Bij het bedrijf uit Helmond werken 10 mensen, waaronder 2 met een arbeidsbeperking. “Het zijn gewoon hele fijne collega’s,” zegt algemeen manager Serge Kornuyt.

De vader van Serge Kornuyt zag jaren geleden een gat in de markt door gietvloeren voor varkenstallen te ontwikkelen en dat is nog steeds een van de specialiteiten van het bedrijf, naast vochtbestrijding en vastgoedonderhoud. “We zijn innovatief met het ontwikkelen van nieuwe producten, maar verder nog steeds een traditioneel bedrijf in de goede zin van het woord,” vertelt Serge Kornuyt.

Deels invullen

Nadat Kornuyt BV moeilijke jaren kende tijdens de crisis, lijkt het tij nu te keren en kan het bedrijf vol goede moed naar de toekomst kijken. De nieuwe banen die zo beschikbaar komen, wil Serge Kornuyt tenminste deels invullen door mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. “Voor het meeste werk is een technische achtergrond vereist, vloeren gieten of coatings ontwikkelen, maar er komen ook plekken op kantoor.”

Op dit moment werken er twee mensen met een arbeidsbeperking bij Kornuyt. Eentje doet ICT-werkzaamheden, de ander maakt productmonsters. “Dat gaat allemaal heel normaal, het zijn fijne collega’s. Natuurlijk lukt het ook weleens niet, laatst hadden we iemand op proef die maar 4 uur per dag kon werken. Het was een fantastische kerel, maar dat bleek voor een bedrijf als het onze toch te lastig. Maar je moet het gewoon proberen, want ik geloof echt dat mensen met een arbeidsbeperking iets toevoegen aan je bedrijf.”

Niet zeuren

Volgens Serge Kornuyt zorgen collega’s met een arbeidsbeperking ervoor dat de andere medewerkers een nieuw perspectief op het werk krijgen. “Het werkt motiverend als je ziet dat iemand met een handicap volop meedraait in het bedrijf. En mensen hebben ook hele specifieke eigen kwaliteiten, omdat ze gedwongen zijn om hun beperking heen te werken.”

Toch reageren niet alle collega’s altijd even enthousiast, vooral als een medewerker met een beperking wat minder hoeft te werken. “Wat minder kan werken, is de juiste formulering. Als ik zoiets hoor, zeg ik altijd: je mag best minder werken, maar dan krijg je er ook die beperking bij. Dan blijft het stil, want dan weten de jongens ook weer even dat ze niet moeten zeuren.”